14.12.2011

Valentino Garavani Virtual Museum

Valentino Garavani'nin uzun süredir beklenen sanal müzesi, 5 Aralık 2011'de açıldı. Yapım aşaması 2 seneden fazla süren bu çok kapsamlı arşivi sizler için araştırdım, her köşesini didik didik inceledim. Önce hayretimin, şaşkınlığımın ve hayranlığımın geçmesini bekledim, şimdi ise anlatıyorum..

Valentino Garavani Archives adresinden sanal müzenin uygulamasını indirmekle işe başlıyoruz. Sonrası zaten çorap söküğü gibi geliyor. Ben öyle, "aa bakın Valentino'nun sanal müzesi açılmış şurdan ulaşabilirsiniz" diyerek kestirip atmayı sevmiyorum. Ama eğer benim tur rehberliğime ihtiyacınız yoksa, yazımın burdan sonrasını okumadan ve örnek tur videosunu pas geçip, direk Valentino'nun internet sitesine devam edebilirsiniz.

Kendim denemediğim, denesem bile memnun kalmadığım birşeyi sırf haber vermişlik olsun, geri kalmayayım diye sizlere sunmayı sevmiyorum. Gazete değilim sonuçta :)

Müzeyi indirme aşamasına geri dönecek olursak, teknolojiden fazla anlamayanlar ve ingilizcesi kuvvetli olmayanlar için biraz detaylı bir anlatım yaptığımı baştan belirtiyorum.

Virtual Museum uygulamasını çaşıştırdığımızda kendimizi 3D bir müze içerisinde buluyoruz. 7 ana giriş kapısı ve ortasında  kırmızı şeffaf bir küp içerisinde, muhtemelen Valentino'nun favori tasarımlarından biri olan 1965-1966 Kış Haute Couture koleksiyonundan kırmızı bir palto karşılıyor bizleri. Bu 7 ana giriş kapısı ise sağ taraftan başlayarak sırasıyla;

1 Maison Valentino
2 Library
3 Valentino Garavani & Giancarlo Giammetti
4 Themes & Variations
5 Valentino Seen by..
6 Very Valentino - Exhibitions & Events
7 Muses & Friends

Müze içerisinde gezinmek için de bir video hazırlamışlar. Ama kısaca mouse ile her yöne gidebiliyoruz, gitmek istediğimiz yöne doğru tıklamak yeterli. İncelemek istediğimiz bir eseri (müzede olduğumuza göre elbise deyip geçmek içime sinmiyor) yine üzerine tıklayarak hakkındaki herşeyi öğrenebiliyoruz.

1 Maison Valentino

İlk odada bizleri Valentino'nun kısaca tanıtıldığı 1dk lık bir video karşılıyor. The Culture of Couture.

2 Library (Kütüphane)

Tam anlamıyla gerçek bir kütüphane, arşiv, hatta direk google bile diyebiliriz bu bölüme. Müze içerisinde sergi formatında sunulan herşey yıllara ve bölümlere göre düzenlenmiş ve ek belgeler ile birlikte zenginleştirilmiş bir biçimde bulunuyor. Yani müzeyi gezdikten sonra spesifik olarak birşey arıyorsanız, doğru bölümdesiniz.

Girdiğimizde karşımıza Collections - Dresses (Elbiseler) bölümü seçilmiş olarak çıkıyor. Bu bölümde 308 adet elbise görüyoruz. Ama sadece bununla kalmıyor, herhangi bir elbiseye tıkladığınızda, o elbisenin 3D olarak 360 derece görebiliyor, en ufak detaylarına kadar yakınlaşabiliyor, elbisenin yapım aşamasından ve hikayesinden tutun çizim ve illustrasyonlarına kadar pek çok belgeye ulaşabiliyoruz. Elbiseyi giyenlerin fotoğrafları ve çeşitli basın bültenlerine de ulaşmak mümkün.

Press (Basın) bölümünde 1408 adet belge bulunuyıor. Bunların içinde dergi kapakları, röportajlar, editorialler, reklam kampanyaları gibi Valentino'nun tasarımlarına ve kendisine ait pek çok fotoğraf var.

Original Drawings (Orjinal Çizimler) bölümü, her moda tasarım ile uğraşan insanın yıllardır arayıp da bulamadığı şey olsa gerek. Valentino'nun 165 adet çizimini burda bulabilirsiniz.

Photographers (Fotoğrafçılar) bu bölümde Valentino'yu ve eserlerinin fotoğraflarını hem toplu halde, hem de fotoğrafçıların isimlerine göre kategorize edilmiş bir biçimde bulabilirsiniz.

Bu 4 bölümdeki tasarım ve belgeleri toplu halde olduğu gibi sol taraftaki 60s, 70s butonlarına tıklayarak dönem dönem de görebilmek mümkün. Söylemek istiyorum ki ben hayatımda böyle bir düzen görmedim.

Collections sekmesinde beni en çok etkileyen bölüm ise Shows. Bu bölümde Valentino'nun 1977deki defilelerinden başlayarak tam 95 adet video bulunuyor.

Yine kütüphane bölmesinde Valentino Garavani ve Giancarlo Giammetti'ye ait pek çok fotoğraf, belge ve biyografilerini bulmak mümkün.

3 Valentino Garavani & Giancarlo Giammetti

2 ayrı salona açılan bu bölümün bir tarafında "Creating Couture - A Masterclass With Valentino Garavani" adlı belgesel niteliğinde bir video bulunuyor. Salonun diğer kısımlarını ise videoda bulunan tasarımlar süslüyor.

Aynı bölümün diğer tarafı ise "The Other Half - An Interview With Giancarlo Giammetti" ye ayrılmış durumda. Burda da duvarları Giancarlo'nun fotoğrafları süslüyor.

4 Themes & Variations

Benim için müzenin asıl başladığı nokta burası. Klasik belgeleri ve başlangıçları geçtikten sonra geldiğimiz bu bölümde Valentino'nun eserleri kendi içerisinde bir düzenle 6 ayrı salona ayrılmış durumda. Beyaz salon ile başlayan oda, siyah &beyaz, siyah, hayvan desenleri, süslemeliler ile devam ediyor. En sonda ise en büyük olan kırmızı salon geliyor. Her salondaki modellerin, gerçek bir müze gezer gibi yanından geçip gitmek mümkün, ama üzerine tıklayacak olursanız modelin yapım aşaması, fotoğrafları, podyumdaki videosu, çizimleri, kimin giydiği gibi pek çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Yani bir tek kalıbını vermemişler o derece.

5 Valentino Seen By..

Bu bölüm ise yine 6'ya ayrılmış. Portraits ve Illustrations bölümünde Valentino'yu ve tasarımlarını fotoğraflayıp resmeden sanatçıların eserleri bulunuyor. Devamında gelen Photographers 1,2,3,4 salonlarında ise Valentino'nun en iyi tasarımlarının en iyi fotoğrafları bulunuyor. Yine her eseri yakından incelemek ve hakkında her türlü bilgiye ulaşmak mümkün.

6 Very Valentino - Exhibitions & Events

2 kısımdan oluşan bu salonun Very Valentino bölümünde, daire şeklinde bir salonda Valentino'nun tasarımları yıllara göre düzenlenmiş bir sergi formatında. 60lardan başlayıp 2000lere kadar gezerken, modanın değişimine şahit olduğunuz bir zaman tünelinden geçiyorsunuz.

Exhibitions & Events kısmı ise tamamen videolarla dolu.

7 Muses & Friends

Serginin son salonunda ise multiplayer tarzında bir küp bulunuyor. Bir yüzünde Valentino'yu tercih eden ünlüler, bir yüzünde Valentino ile çalışmış modeller, bir yüzünde düşesler, prensesler ve Queen Elizabeth gibi pek çok özel isim bulunuyor. Küp'ün 4üncü yüzünde ise Valentino'nun yakın arkadaşları yer alıyor.



Leave a Reply

  • Doğum Hikayemiz - 40+4 e geldiğim 23 Aralık gecesi 7-8 defa sancı benzeri bir ağrı beni uyandırdı ama uykuma devam edebildim. Sanırım saatte 1 geliyordu. Sabah 7.35’te Uğu...
    10 yıl önce

Her Hakkı Saklıdır © Bu sitede yer alan hiçbir veri, izin alınmadan kopyalanamaz, başka bir yerde yayımlanamaz.



Web Analytics